Hoe het begon

Omvorming van de gemeenteschool van Bentille tot culturele site

Een project in opdracht van het gemeentebestuur van Sint-Laureins. Het bestaande gebouw werd gerenoveerd. De vroegere drie klassen van de gemeenteschool werden omgevormd tot polyvalente ruimte die als één grote zaal kan worden gebruikt of kan worden opgedeeld door middel van een mobiele akoestische wand in twee kleinere zalen. Het lokaal van het schoolhoofd krijgt de functie van kleedkamer of van kleine vergaderzaal. In de hoek tussen het bestaande gebouw en het KSA lokaal werd een nieuwbouw voorzien die een ruime foyer bevat met bar, keuken, berging en sanitair. De speelplaats werd opgewaardeerd tot culturele arena, gevormd door de boog van de foyer. Het plein is bereikbaar vanuit zowel de Sint-Jansstraat als de Bisdomstraat. Aan deze bisdomstraat komen een tiental parkeerplaatsen, er blijft ruimte voor een grasplein en wat groen. Het ontwerp is gegroeid met inspraak van en in overleg met de dertig culturele verenigingen van Sint-Laureins en het gemeentelijk cultureel adviesorgaan. Met het vroegere schoolhuis dat vandaag al de functie van muziekschool heeft, en de KSA dat een recentere aanbouw als lokaal gebruikt, krijgt de vroegere schoolsite met dit project een nieuwe culturele bestemming.

Betekenis naam 'De Meet'

In een vergadering op 25 juni 2008 werd door de werkgroep 'culturele site' de naam "De Meet" gekozen uit 42 inzendingen. De Meet werd gekozen omdat het synoniem staat voor 'aankomst' en heeft een lichte verwijzing naar het Meetjesland. Meten verwijst ook naar de school van vroeger (meten en meetjes zetten op de koer). Landschappelijk wordt ook verwezen naar meetjes en meet verwijst naar maatregelen, naar normen en waarden. To meet is ook Engels voor 'ontmoeten' wat uiteraard pas bij een ontmoetingscentrum én De Meet is gewoon gemakkelijk om uit te spreken.

Opening

Op zaterdag 11 oktober 2008 werd de culturele site De Meet officieel geopend met een academische zitting. Op het programma stond een muzikale intermezzo's van de Saint Michael's Big Band, toespraken van Magda Verminck, de burgemeester, gedeputeerde Vercamer, een uiteenzetting door Karel Hermit, een toelichting van de architect Luc Groosman en een voorstelling door Norbert De Coster.

Op zondag 12 oktober 2008 werd de gehele site opengesteld voor het grote publiek. Via de nieuwsbrief werd iedere inwoner van Sint-Laureins uitgenodigd. Enerzijds werden er activiteiten voorgesteld die representatief zijn voor de verdere invulling van de programmatie van het gemeentelijk ontmoetingscentrum. Anderzijds werd een mini-cultuurmarkt georganiseerd waar de culturele en socio-culturele verenigingen hun werking, hun programma, hun realisaties, … kunnen voorstellen.